Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το αίτημα του Πολυτεχνείου για δημοκρατία, εργασία με αξιοπρέπεια και ελευθερία παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ!

Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, 
φώναζαν οι φοιτητές στα κάγκελα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Εξεγέρθηκαν ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών διεκδικώντας ελευθερία, δημοκρατία, εργασία με δικαιώματα, το να μπορούν να σκέφτονται, να μιλάνε και να αγωνίζονται ελεύθερα. Και πλήρωσαν την εξέγερση με το αίμα τους - πάνω από 40 νεκροί και περίπου 1.100 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της καταστολής. Η Χούντα ήταν ένα καθεστώς άγριας καταπίεσης και ανελευθερίας – όποιος διαφωνούσε και αγωνίζονταν συλλαμβάνονταν, συχνά βασανίζονταν, στέλνονταν στην εξορία. Οι εφημερίδες λογοκρίνονταν, οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πουν τη γνώμη τους, απαγορεύονταν ακόμη και το να ακούς «ανατρεπτική» μουσική και τραγούδια (Ξυλούρη, Λοΐζο κοκ). Ήταν το «ιδανικό» καθεστώς για την ελληνική άρχουσα τάξη και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ.


«Χρυσή επταετία» για το κεφάλαιο
Στον οικονομικό τομέα τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα για το λαό. Η πραγματική κατάσταση απείχε «έτη φωτός» από τα ψέματα των σημερινών φασιστών ότι στη Χούντα υπήρχαν δουλειές και ευημερία. Εκατομμύρια Έλληνες ήταν μετανάστες στη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά κα. Όσοι δούλευαν στην Ελλάδα απαγορεύονταν να κάνουν απεργίες, πορείες ή να παλέψουν όλοι μαζί. Από την άλλη οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοκαπιταλιστές της εποχής έκαναν χρυσές δουλειές με τα δημόσια έργα, τις μίζες κοκ. Καθόλου τυχαία ο δικτάτορας Παπαδόπουλος έμενε σε βίλα που του είχε παραχωρήσει ο Ωνάσης! Την ίδια ώρα το ελληνικό κράτος δανείζονταν τεράστια ποσά (κυρίως από αμερικάνους αφού το δικτατορικό καθεστώς ήταν αμερικανοκίνητο) τα οποία αποτελούν κι αυτά κομμάτι του χρέους που έχουν ρίξει στις πλάτες μας. Το Χουντικό καθεστώς ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα, τη διαφθορά και την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αυτό το καθεστώς υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή.


Η κατάσταση σήμερα
Το αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο. Η φτώχεια καλπάζει, όλο και περισσότεροι οδηγούνται στην ανεργία, πολλοί νέοι μεταναστεύουν. Τα σχολεία έφτασαν να μην έχουν καθηγητές, να μην έχουν θέρμανση και οι μαθητές συχνά λιποθυμούν από την πείνα. Πολλοί γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βασικά επειδή έχει μειωθεί ο μισθός ή είναι άνεργοι! Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το κατεστημένο θέλουν να φιμώσουν κάθε ελεύθερη φωνή – δέρνουν με τα ΜΑΤ τις διαδηλώσεις, τις πνίγουν στα χημικά, αμολάνε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής ενάντια στους πιο αδύναμους και σε όσους αγωνίζονται και συλλαμβάνουν ή απολύουν δημοσιογράφους.
Όπως τότε έτσι και σήμερα η νεολαία μπορεί να πάρει την τύχη στα χέρια της! Τότε οι φοιτητές έβαλαν ταφόπλακα στη Χούντα των συνταγματαρχών. Σήμερα να μπει ταφόπλακα στη σύγχρονη «χούντα» του μνημονίου της Τρόικας και των κυβερνήσεων, ενάντια στη «χούντα» των αγορών αλλά και ενάντια στο σύγχρονο φασισμό της Χρυσής Αυγής.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας
Οδηγός για εμάς είναι η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όχι όμως αυτοί που το καπηλεύτηκαν και το εξαργύρωσαν με παχυλούς μισθούς και κυβερνητικές θέσεις και όσοι είναι βουτηγμένοι στη σαπίλα του συστήματος (όπως η Δαμανάκη και διάφοροι άλλοι). Οδηγός είναι αυτοί που ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στα τανκς, που δεν δίστασαν και έβαλαν ταφόπλακά στη δικτατορία! Όλοι αυτή η γενιά που και σήμερα είναι στο πλάι της νεολαίας και συνεχίζει να κατεβαίνει στους δρόμους και να αγωνίζεται! Γιατί σημασία έχει να αντισταθούμε και σήμερα όπως και τότε, να δημιουργήσουμε τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ! 


Αν η εξέγερση του Πολυτεχνείου γίνονταν σήμερα τότε στην πύλη του δίπλα από το “Εξω αι ΗΠΑ - ¨Εξω το ΝΑΤΟ”, σήμερα θα υπήρχε και το “ΕΞΩ Η ΤΡΟΪΚΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ”.
 

Όλοι στη Συγκέντρωση & Πορεία Σάββατο 17 Νοέμβρη στην Πλατεία Ελευθερίας
Εκδήλωση - Συζήτηση “Η Χούντα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η απειλή του φασισμού σήμερα” Παρασκευή 16 Νοέμβρη στις 19:00 στο Παν. Θεσσαλίας (Θόλος)

Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου