Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Δύο αντιφασιστικά άρθρα/σχόλια του Φάνη Τριανταφύλλου

αναδημοσίευση από τον Ταχυδρόμο
τα link εδώ και εδώ







O δρόμος της Ποταμιάς


Ή ΦΑΣΙΣΤΑΣ  Ή ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ 
Φίλοι μου. Μετά το διώξιμο της Χρυσής Αυγής από την Ποταμιά Θάσου και την άρνηση των κατοίκων να λάβουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με ρωτάτε να πω ποια στάση οφείλει να κρατήσει η τοπική κοινωνία της Μαγνησίας απέναντι στο φασισμό.
Λέω λοιπόν ότι αρμοδιότερη από εμένα να απαντήσει είναι η τοπική κοινωνία της Μαγνησίας, κάθε πόλη και χωριό ξεχωριστά. Αν θέλει, ακούει και τη δική μου άποψη, αλλά εκείνη είναι που αποφασίζει. Αυτό που εγώ θα πω είναι ότι, αν η τοπική κοινωνία του Βόλου, των πόλεων και των χωριών της Μαγνησίας, ακολουθήσει το παράδειγμα των κατοίκων της Ποταμιάς Θάσου, τότε θα πει ότι η κοινωνία αυτή αναγνωρίζει την αναγκαιότητα εξοβελισμού του φασισμού, στηριζόμενη στην ιστορική εμπειρία της και την ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως τούτη η κοινωνία εμφορείται από μια συνείδηση που αγκαλιάζει όλα τα μέλη της, χωρίς τις διακρίσεις που κάνει ο φασισμός.
Δυο δρόμους έχουν οι τοπικές κοινωνίες της Μαγνησίας, αν έρθει η Χρυσή Αυγή να μοιράσει ελεημοσύνη. Ή θα πουν «ναι, περάστε» στο φασισμό ή θα πουν «όχι». Ό,τι κι αν επινοήσουν κάποιοι ούλτρα «δημοκράτες», ό,τι κι αν γράψουν, όποιο σόφισμα και αν σκαρφιστούν, δυο είναι οι δρόμοι. Φασισμός ή αντιφασισμός. Και πεποίθησή μου ακράδαντη είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες της Μαγνησίας λένε όχι στο φασισμό.
Όμως προσέξτε καλά εκείνους, που άμεσα ή έμμεσα σας καλούν να μην μπλέξετε με τον αγώνα κατά του φασισμού. Βρίσκονται σχεδόν σ’ όλες τις εφημερίδες, τα τηλεοπτικά  κανάλια, τα ραδιόφωνα. Βρίσκονται μέσα στην κοινωνία. Αν προσέξετε καλά αυτούς τους κυρίους, αν θυμηθείτε τι έχουν πει ή τι έχουν γράψει κατά καιρούς, θα διαπιστώσετε ότι είναι οι ίδιοι που υπηρέτησαν μέχρι τώρα κάθε λογής εξουσία. Είναι αυτοί που στήριξαν στις πλάτες τους και έντυσαν ιδεολογικά την πορεία της χώρας και του λαού μας προς την άβυσσο. Αυτοί είναι που σήμερα λένε στον κάθε πολίτη, στην κάθε τοπική κοινωνία: «Τι θες εσύ να μπλέξεις με τα δύο άκρα; Ακούς εκεί φασισμός - αντιφασισμός! Κάτσε στ’ αυγά σου καλύτερα!». Σου λένε να μην αντιταχθείς στο φασισμό, γιατί ο φασισμός είναι το σιδερένιο χέρι του συστήματος που υπηρετούν και που ευθύνεται για τα κοινωνικά μας ερείπια.
Εδώ γεννιέται ένα θέμα: Σε αντίθεση με την Ποταμιά Θάσου, η Χρυσή Αυγή έχει μοιράσει ήδη τρόφιμα στο Βόλο. Σημαίνει τούτο ότι η κοινωνία του Βόλου είπε ναι στο φασισμό; Σε καμία περίπτωση. Η κοινωνία του Βόλου δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, το αντιφασιστικό κίνημα ήταν στα σπάργανα. Κι ακόμα και σήμερα που μιλούμε δεν έχει γίνει ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο, στο οποίο να χωρούν όλοι οι πολίτες που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως φασίστες. Τα αίτια ας τα αναζητήσει η κοινωνία του Βόλου μέσα στους γυάλινους πύργους των πολιτικών κομμάτων. Ναι, είμαστε πίσω. Άλλες τοπικές κοινωνίες, όπως της Ποταμιάς Θάσου, είναι μπροστά. Μα αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε κι εμείς, εδώ στη Μαγνησία, να τους φτάσουμε.



Φάνης Τριανταφύλλου:Εξω απ’ το Βόλο οι ναζί!


ΠΡΩΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΑΛΛΟΥΣ», ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο φασισμός κι ο ναζισμός στο Βόλο αναβαθμίζουν κι άλλο τη δράση τους, όπως αποδεικνύει το προχτεσινό «χτύπημα» κατά της Τράπεζας Κύπρου στη Λαρίσης και τα στοιχεία που βρέθηκαν στα σπίτια των δραστών. Σήμερα που οι Βολιώτες παλεύουν για την επιβίωση, αλλά και για την απεξάρτησή τους από ξένα κέντρα αποφάσεων, ο φασισμός κι ο ναζισμός σκάνε μύτη στο Βόλο με σκοπό να εξαπλώσουν τον φόβο και δι’ αυτού να καθυποτάξουν τη βολιώτικη κοινωνία, να την εξανδραποδίσουν, να την καταστήσουν έρμαιο των πολιτικών επιλογών της ολιγαρχίας, ξένης και ντόπιας.
Η πάλη του βολιώτικου λαού για την ίδια την ύπαρξή του είναι σκληρότατη και δίνεται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Δεν χρειάζεται και το μακρύ χέρι της ολιγαρχίας, ο φασισμός κι ο ναζισμός, να την κάνουν δυσκολότερη. Κι αυτός είναι ένας από τους χιλιάδες λόγους για τους οποίους ο φασισμός κι ο ναζισμός δεν έχουν θέση στο Βόλο ούτε και πουθενά αλλού. Ο βολιώτικος λαός, ο ελληνικός λαός, θέλει να ζήσει, και για να ζήσει όχι μόνο πρέπει να παλέψει κατά των δυνάμεων που του αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης, αλλά και να εξοβελίσει τον φασισμό και τον ναζισμό από την πόλη, από τη χώρα ολόκληρη, αψηφώντας και κόπους και κινδύνους.
Ποιος Βολιώτης μπορεί να μείνει αδιάφορος, όταν ο φασισμός κι ο ναζισμός σηκώνουν κεφάλι στην πόλη του; Κανείς. Γιατί όλοι καταλαβαίνουν πως μόνο χειροτέρευση των ζωών τους μπορεί να φέρουν. Γιατί γνωρίζουν όλοι πως όπου κι αν εφαρμόστηκαν μόνο την καταστροφή επέφεραν για εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης στο Βόλο που να διαθέτει τη στοιχειώδη λογική και να μην ξέρει ή να μην ψυχανεμίζεται πως η επίθεση των φασιστών και ναζιστών στους «άλλους», θα έρθει και σ’ αυτόν αργότερα, μιας και ο φασισμός κι ο ναζισμός πάντα έρχονται πρώτα για τους «άλλους» και μετά για όλους.
Να δράσει λοιπόν τώρα ο Βολιώτης, πριν οι φασίστες κι οι ναζιστές του χτυπήσουν και τη δική του πόρτα. Κι η δράση του αυτή να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Κάθε φασιστικό - ναζιστικό φαινόμενο να καταγγέλλεται και να ξεριζώνεται άμεσα, οπουδήποτε και αν εκδηλώνεται στην πόλη του Βόλου, είτε στο εργοστάσιο και το γραφείο, είτε στην αστυνομία ή το σχολείο, είτε στους δρόμους ή την κοινωνία. Στη μάχη κατά του φασισμού - ναζισμού και της σημερινής πολιτικής του έκφανσης στη χώρα μας -της Χρυσής Αυγής- πρέπει οι Βολιώτες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις. Το έπαθλο για τον κόσμο της εργασίας θα είναι μια πατρίδα ελεύθερη από ξενικές εξαρτήσεις, μια πατρίδα της δουλειάς και της προκοπής, με έναν πραγματικά πανανθρώπινο πολιτισμό, που τόσο βδελύσσονται ο φασισμός κι ο ναζισμός και η σημερινή πολιτική τους συμπύκνωση στη χώρα, η Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου